Hoorn – Woensdagavond 2 maart vond in een goed gevulde raadszaal in Hoorn het ondernemersdebat plaats in het kader van de Gemeenteraadsverkiezingen. De organisatoren Westfriese Bedrijven Groep en Ondernemend West-Friesland kijken tevreden terug.

Tijdens het ondernemersdebat in Hoorn keken ongeveer 70 belanghebbenden, ondernemers en andere geïnteresseerden naar een serie van 5 debatten, waaraan in totaal 11 politieke partijen meededen. De politieke degens werden gekruist door telkens 6 politieke partijen per thema, in rondes van ca 15 minuten per themadebat. De avond werd afgetrapt met partij-pitches en een korte film van de Rabobank met daarin data en interessante behoeften vanuit de bewoners, gebaseerd op de regiodialoog die onlangs werd gevoerd. De organisatoren Robert-Jan Knook (ANP/BNR) en Rob van Loon (SmartKickstart) merkten dat – mede door de vrijheden en weglaten van de maatregelen, de ‘zin’ er goed inzat. Dat bleek uit een aantal debatten die onderling gevoerd werden.

Voorzitter WBG – Hans-Peter Baars – kwam met een toekomstverwachting: “Voor het jaar 2040 is West Friesland één gemeente! Dus waarom delen we de lusten en lasten van nieuwe woonlocaties en bedrijventerreinen niet nu al op niveau van het Pact van Westfriesland” Een ruime meerderheid van de politieke partijen vond dit een goed idee. Roy Drommel voegde hierbij toe: “Het gaat in onze regio om samenwerken en daarna de Haagse buit verdelen.” Tonnaer benoemde de woningbouw in Hoorn illustrerend: “Hoorn is het Hong-Kong van West-Friesland zo langzamerhand.”

Verder benoemde Pieter Plas (voorzitter HOC) een probleem dat al lang gaande is; “Gemeente Hoorn schiet snel in de verdediging als wij als ondernemer het gesprek aan willen gaan over hoe dingen gaan. Fatsoensnormen zijn soms ver te zoeken.” Rob Baltus, eigenaar van De Nadorst en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afd. West-Friesland voegt hieraan in dezelfde discussie nog toe: “Communicatie schort er enorm aan bij Gemeente Hoorn. Als we als ondernemer een vraag stellen of iets melden, wordt er veelal niet gereageerd. Het zou fijn zijn als er na een contactverzoek aan de Gemeente Hoorn vanuit ons als ondernemer, überhaupt gereageerd wordt dat ons bericht ontvangen is en dat er een reactie te verwachten is binnen een bepaalde termijn.”

Het laatste debat ging over de Carbasiustunnel (onder het spoor nabij station). Alle debaters waren het hierover eens. Alhoewel de Gemeente Hoorn het niet alleen kan betalen, moet samenwerking met regio en Rijk worden gezocht voor financiering.

Het Hoornse debat is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met onder andere Hoornse Ondernemers Federatie, Hoornse Ondernemers Compagnie en Ondernemers Stad Hoorn.