Gedenkwaardige uitvaarten, wonderlijke locaties en vele bijzondere mensen; in haar eerste jaar heeft zelfstandig uitvaartverzorgster Carola Vriend (32 jaar) al genoeg meegemaakt om een boek over te schrijven. Met de komst van het coronavirus werd het normaal al zo uitdagende werk nóg uitdagender. Wat waren de bijzonderste uitvaarten? En hoe bevalt het zelfstandig ondernemerschap?

Als uitvaartverzorgster bij een grote onderneming had Carola al veel ervaring opgedaan toen ze besloot om vanaf 20 augustus 2019 zelfstandig verder te gaan. Het was een grote stap, en best spannend, om als jonge vrouw te proberen naam te gaan maken tussen de grote en gevestigde bedrijven in de regio Waterland en West-Friesland.

Een jaar later kan Carola met volle tevredenheid terugkijken op die beginperiode. De eerste maanden waren natuurlijk wat onzeker, maar al snel wisten de families haar te vinden. Op haar website, Google en social media zijn al vele mooie beoordelingen te vinden. Vooral de tijd en aandacht, de liefde voor het vak en Carola’s persoonlijkheid worden zeer gewaardeerd.

Over het zelfstandig ondernemerschap zegt Carola: `Het mooiste vind ik de persoonlijke aandacht die ik overal aan kan besteden. Doordat ik nu alles zelf doe, spreek ik de families vrijwel elke dag. Daardoor hoeven niet alle beslissingen in het eerste gesprek genomen te worden en is er veel meer tijd.’

 

De komst van het coronavirus had een enorme impact op de uitvaarten, die sinds de RIVM-maatregelen totaal anders verlopen. Soms moeten er keuzes gemaakt worden die echt niet bij een uitvaart passen en die dan ook voor de families onbegrijpelijk zijn. Dit vergt veel aanpassingsvermogen en creativiteit van de uitvaartverzorgster. Maar er ontstonden zo ook mooie initiatieven, zoals een indrukwekkend grote erehaag voor een vrachtwagenchauffeur in Hoorn.

Als er iets bijzonders en unieks gebeurt voor, tijdens of na een uitvaart, probeert Carola tijd vrij te maken om er een verhaal over te schrijven. Bijvoorbeeld over een dubbele bijzetting in een graf, over iemand die voor het overlijden zelf de uitvaart compleet had voorbereid en een bloemkool als bloemstuk op de kist. Dat stuurt ze dan naar de familie, als afsluiting, een soort samenvatting.

Soms plaatst ze zo’n verhaal op haar website en social media, natuurlijk alleen als de opdrachtgever toestemming geeft en zonder de naam van de overledene te vermelden. Als dat dan door de familie gedeeld wordt en opgepikt wordt door de media, is dat best bijzonder. In het geval van de bloemkool vond de familie het een prachtig eerbetoon aan oma. En het verhaal haalde zelfs het Noord-Hollands Dagblad en RTL Nieuws.

Uitvaartverzorging Carola Vriend. www.carolavriend.nl | 06-55397588 (dag en nacht bereikbaar).